Leeshoekje

In het leeshoekje geef ik je informatie over coaching, geestelijke gezondheidszorg en tips.

Mijn inspiratie haal ik uit vragen die ik vaak krijg, wat leeft bij jongeren en ouders, artikelen, ....

Veel leesplezier!

Ik stel je voor.... dit is mijn lieve hond Amigo.

Als je dit wenst, zit hij graag bij ons in het gesprek, gaat hij graag wandelen, ... 

Hij vindt het leuk om gestreeld te worden en naast je te zitten.

Ben je bang van honden? Geen probleem, dan zie je hem niet.

 

Je mag het altijd vragen als je hem erbij wilt!

 

 

Wie is wie?

Je hoort wel eens vaak over een psychiater, psycholoog, therapeut, coach, ....

Maar wie doet nu wat eigenlijk? 

Eigenlijk.... loopt het soms allemaal wat door elkaar.  Niemand zal jouw problemen oplossen. Ik hoor je al denken: 'oei, amai,...'

Wees gerust! Ze kunnen je wel helpen! Alleen kunnen ze de problemen niet wegtoveren.

Ze zullen helpen om bepaalde zaken anders te zien, moeilijke situaties anders te zien en anders aan te pakken, Alleen lukt dat niet altijd, maar met 2 ben je sterker!

Elke hulpverlener vertrekt vanuit zijn opleiding(en), kennis, kunde, ervaring, visie. 

Ik zet ze even op een rijtje voor je. Al kan je niet iedereen in een 'kotje' stoppen, over 'dezelfde kam scheren'. De grenzen zijn soms heel dun.

 

Coach: deze zal begeleiding geven, ondersteuning geven in het ontwikkelingsproces van individuen (of teams). Deze zal helpen mensen bewust te doen worden van eigen gedragingen, gedachten, ..., het zelfvertrouwen vergroten, exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden.

 

Psycholoog: Deze zal jouw gedrag bestuderen en nagaan van waaruit je bepaalde gedragingen, gedachten, ... hebt. Van daaruit zal deze je verder begeleiden (coachen, ondersteunen), behandelen en helpen in je verdere ontwikkelingsprocessen.

Een psycholoog mag geen medicatie voorschrijven. 

 

Een psychotherapeut: Deze is gespecialiseerd in het begeleiden/behandelen van complexe psychische problemen. Dit kan individueel, in groep, met het gezin, ... zijn. Verder is dit gelijklopend met de psycholoog, coach.

 

Een psychiater: is een arts gespecialiseerd in psychiatrie (geestelijke gezondheidszorg).  Deze zal ook complexe, psychische problemen begeleiden en behandelen. Het verschil is hier wel dat deze wel medicatie kan/mag voorschrijven.

 

Het belangrijkste is dat je je goed voelt bij wie je gaat! Voel je je niet goed bij die persoon, durf dat te zeggen. Klikt het niet, dan werkt het niet!

 

P.S.: als er andere hulpverleners die lezen en aanvullingen hebben.... laat het me gerust weten! 

Wat doe ik als coach?

Aanvullend op het vorige.... En dit is een vraag die ik vaak krijg, een terechte vraag die mensen stellen.

Het is al niet makkelijk om hulp te vinden en dan zijn er ook nog eens verschillende mogelijkheden, beroepen,... Je botst tegen wachtlijsten.

Je hoort wel eens: 'tegenwoordig heb je een coach voor alles en nog wat' en 'de ene coach heeft meer opleidingen en ervaringen dan de andere'. Dit wil daarom niet zeggen dat de ene beter is dan de andere. By the way... ik heb opleidingen en ervaringen.

Als het klikt met je coach, je een goed gevoel hebt, gelooft in je coach, dan kan je al ver komen. 

Ik hou het graag laagdrempelig en volg jouw tempo.

Als coach werk ik oplossingsgericht, therapeutisch met als doel je terug op de rails van het leven te krijgen. De rails waar jij voor kiest.

Als coach vertrek ik van het hier en nu, de mogelijkheden, talenten, vaardigheden. Welke moeilijkheden, zorgen, beperkingen ervaren de jongere en/of de ouders hier en nu. Hoe kan je je leven verder op de rails houden? Hoe kan je veerkracht terugvinden en/of veerkrachtiger worden? 

Als coach luister ik naar welke zorgen en/of problemen de jongeren of de ouders ervaren én naar hùn vraag. Van daaruit vertrekken we en groeien we samen.

Ik zal je begeleiden in je proces en gebruik methodieken om iets in beweging te brengen in jouw groeiproces. Dit voor zowel jongeren als ouders.

Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust via telefoon of mail.